Woningcorporatie Mooiland Over Mooiland Nieuws en publicaties Laatste nieuws Nieuw vastgoedbeleid Mooiland

Nieuw vastgoedbeleid Mooiland

Mooiland stelde een nieuw vastgoedbeleid vast en daar maakten we een animatiefilmpje over. Het gaat om een nieuwe werkwijze, waarin we van veel eisen naar weinig eisen gaan voor onze partners. We gaan efficiënter werken, op basis van vertrouwen en minder details. Daar zijn wij blij mee!   

Waarom een nieuw vastgoedbeleid? 

In ons oude vastgoedbeleid schreven we heel veel eisen voor naast, en vaak ook overlappend met, de wet- en regelgeving. Daardoor hadden we een PvE (Programma van Eisen) met zo’n 30 bijlagen en dat was bij elkaar een klapper vol met eisen en voorschriften. Door zoveel eisen te stellen was het voor onze partners lastig om alles te overzien en voor ons lastig om alles te controleren en bij te houden.   

Het kan anders! 

We hadden behoefte aan een nieuw vastgoedbeleid, met meer algemene eisen, waardoor het makkelijker te beheren is. De belangrijkste eisen zijn natuurlijk al opgenomen in de wet- en regelgeving, het Politiekeurmerk en Woonkeur. Toch staat daar niet alles in. Bij nieuwbouw staat er bijvoorbeeld niet in hoeveel kamers een woning moet hebben, dus dat moeten we zelf aangeven. Bij renovaties moeten we ook zelf aangeven wat we wel en niet doen. Daarin verschillen corporaties onderling van elkaar. Daarom is het van belang om een eigen vastgoedbeleid te hebben.  

Ons nieuwe beleid is regisserend, met algemene kwaliteitseisen 

We gaan meer regisserend werken en stellen meer algemene kwaliteitseisen en schrijven nauwelijks of geen merken meer voor. We vertrouwen erop dat onze ketenpartners weten wat ze doen en zelf toezien op een goede kwaliteit. Dat werkt beter dan alles voorschrijven.  
 
Hoe doen we dat bij nieuwbouw? 
Voor nieuwbouw werken we met de Woonstandaard. Daarin staan productmarktcombinaties (PMC’s). De PMC’s beschrijven een mix van woningtype, omvang, aantal kamers en de technische eisen. We beschrijven hierbij wel welke aanvullende eisen wij stellen, zoals een buitenkraan bij een eengezinswoning. Met de Woonstandaard sluiten we aan op landelijke uitgangspunten en spreken we meer en meer dezelfde taal als onze (keten)partners.  
 
Hoe doen we dat bij renovaties? 

Bij renovaties hebben we twee pakketten; ‘basisrenovatie’ bij verouderde woningen en ‘basisrenovatie light’ bij nieuwere woningen. Deze pakketten worden inhoudelijk niet anders. We schrijven alleen niet meer alles uitgebreid op wat al in wet- en regelgeving is vastgelegd.