Alles op alles zetten om iemand te helpen: de Proeftuin CGM

Publicatiedatum: 26-07-2019

Soms zijn problemen gewoonweg niet in je eentje op te lossen. Met hulp van anderen kom je veel sneller tot een oplossing. Het perfecte bewijs daarvoor is ‘de Proeftuin CGM’, die eind 2018 is gestart in Cuijk en binnenkort ook wordt gestart in Grave, Mill en Sint Hubert. De Proeftuin is een methodiek waarbij verschillende organisaties op het gebied van zorg, welzijn en wonen intensief samenwerken. De vraag van de inwoner staat centraal, in plaats van het aanbod van de organisaties. Sociom, Mooiland, Unik, GGZ, Pantein, MEE, GGD, Syntein en de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert werken hierbij samen. Krachten worden gebundeld en alles wordt op alles gezet om iemand met een hulpvraag te helpen.  

Krachten bundelen   

Iedereen die hulp wil kan aankloppen bij één van de deelnemende organisaties. De betrokken organisaties gaan samen met deze persoon rondom de tafel zitten: wat wil je, wat kun je zelf doen en op welke leefdomeinen heb je hulp nodig? Op basis daarvan wordt er samen met de inwoner een plan van aanpak samengesteld. “Iemand vraagt bijvoorbeeld hulp om van een verslaving af te komen, uit de schulden te komen, uiteindelijk weer aan het werk te gaan en de eigen woning te behouden,” legt Betty Vissers uit. “Dan werken we niet meer vanuit ons eigen aanbod, maar denken we: hoe krijgen we dit samen voor elkaar?” Betty vertegenwoordigt Mooiland in de Proeftuin.  

Intensiever en efficiënter 

Niet alleen de hulp aan de persoon met de hulpvraag is intensiever en efficiënter, maar ook de communicatie tussen de hulpverleners onderling. Daardoor worden knopen sneller doorgehakt en wordt er sneller actie ondernomen. “Wij waren met zoveel verschillende instanties bezig, dat we niet meer wisten bij wie we terecht konden met welke vraag. Het gaf ons veel stress. We voelden ons niet begrepen,” vertellen twee huurders die bij de Proeftuin terecht kwamen.    

Minder stress en meer rust 

Al ruim 3 maanden worden zij intensief geholpen. Ze zijn een van de eersten die door middel van deze methodiek hulp ontvangen. “We hebben meer overzicht en daardoor ook meer rust in de kop. Het was spannend op het begin, maar er wordt nu wel écht naar ons geluisterd.”  

 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden