Geen objecten gevonden

Eerste Mooiland Café in teken van Duurzaamheid

Publicatiedatum: 09-05-2019

 

Afgelopen maandag vond het allereerste Mooiland Café plaats. Het Mooiland Café is een nieuw initiatief om in gesprek te gaan met huurders. Maar liefst 55 huurders waren op deze avond over duurzaamheid afgekomen. Een opkomst waar we erg blij mee zijn. We ontvingen de huurders met een kopje soep, broodje en quiche van Trashure taarten, een aanrader! Trashure taarten is een organisatie die producten gebruikt die nog wel goed zijn, maar door supermarkten niet meer verkocht worden. Zij bakken hier quiches en gebakjes van. Hoe duurzaam is dat! 

 Inhoud van de avond 

De avond werd geopend door Johan Berendsen, gespreksleider van de Gemeente Oss. Hij vertelde de bezoekers meer over de inhoud van de avond en interviewde Elly en Gijs over duurzaamheid bij Mooiland. Ook bood hij de huurders de kans om hun verhaal te doen. Na deze opening konden onze huurders aansluiten bij een thematafel. Een korte terugkoppeling per thema: 

Duurzaamheid 
Aan deze thematafel gingen de gesprekken vooral over de verduurzamingsplannen van Mooiland. Wanneer komen de zonnepanelen en wanneer worden de woningen vernieuwd? Ook hadden huurders veel vragen over de warmtetransitie in Nederland. Natuurlijk spraken we ook over wat huurders zelf kunnen doen aan energiebesparing.  

Het is duidelijk dat duurzaamheid en energietransitie een complex vraagstuk is, waar huurders ook ideeën over hebben. We hebben huurders uitgenodigd zich aan te melden voor de Denktank Duurzaamheid, die drie keer per jaar bij elkaar komt. Hier hebben zich deze avond al drie mensen voor aangemeld. Een mooi resultaat! Wilt u drie keer per jaar met ons meepraten tijdens de Denktank Duurzaamheid? Meld u dan aan door een email te sturen naar communicatie@mooiland.nl

In de wijk 
Aan de thematafel In de wijk bespraken we wat bewoners zelf kunnen doen om duurzame initiatieven in de wijk (mede) op te pakken/te ontwikkelen. Er waren genoeg ideeën, maar de huurders gaven wel aan dat we rekening moeten houden met onze ‘oudere’ huurders. Zij zijn vaak fysiek niet in staat om bijvoorbeeld hun tuin te veranderen of te helpen met snoeien. Een waardevolle tip. 

Uiteraard bespraken we ook hoe Mooiland huurders kan ondersteunen bij hun initiatieven. We hebben ook een aantal websites ter inspiratie met de huurders gedeeld, zoals www.rainproof.nl en www.huisjeboompjebeter.nl. Heeft u duurzame ideeën voor uw wijk? Laat het ons weten en stuur een email naar communicatie@mooiland.nl

Thuis (energiecoaches) 
Aan deze tafel bespraken we wat iemand zelf kan doen om te besparen en hoe een energiecoach anderen daarbij kunt helpen. Het enthousiasme van een aantal mensen die er een sport van maken om thuis zoveel mogelijk te besparen was mooi om te zien. Er werden dan ook veel tips en weetjes uitgewisseld. Energiecoaches in de dop!  

Mooiland wil namelijk op korte termijn starten met het opleiden en begeleiden van energiecoaches. Dit zijn vrijwilligers die in hun eigen woonomgeving op verzoek bij bewoners thuiskomen en adviseren over wat men zelf kan doen om te besparen op energiekosten.  Conclusie aan de tafel was dat de energiecoach een belangrijke rol kan spelen om meer mensen te informeren en te helpen met besparingstips op de kosten. Leuk om te doen, goed voor de portemonnee en voor het klimaat.   Maar liefst 15 mensen melden zich aan om op de hoogte gehouden te worden van het project energiecoach. Een heel mooi begin! Wilt u meer weten wat energiecoaches doen? Laat het ons weten en stuur een email naar commnicatie@mooiland.nl.  

Verduurzamingsprojecten 
Aan deze tafel schoven vooral huurders aan waar wij binnenkort gaan verduurzamen en huurders die een verduurzamingsproject hebben gehad. Zij gaven ons vooral tips hoe Mooiland de communicatie kan verbeteren. Bijvoorbeeld door minder vakjargon te gebruiken en duidelijker te zijn over wat we wanneer komen doen. Soms horen huurders te lang niks. Ook willen zij graag meer uitleg over installaties in hun woning. Duidelijk acties die we meteen oppakken.  

Vervolg 

Uiteraard zorgen we voor een terugkoppeling naar onze huurders over de avond. We laten ze weten welke ideeën en verbeterpunten we ophaalden, wat we daarmee doen en wanneer. 

Het was een energievolle avond!  

 

 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden